Як навчитися розуміти англійську на слух

Багато непогано читають і пишуть англійською, але при цьому ніяк не розуміють живу мову. По-перше, нас лякає сам факт живого спілкування з носієм. По-друге, ситуацію часто ускладнює брак знань. Тут зібрано кілька простих порад, які допоможуть краще розуміти іноземну мову на слух.

Не панікуйте

Ми всі боїмося помилитися і не хочемо виглядати нерозумно перед іншими. І це заважає нам пробувати нове, в тому числі вчити іноземні мови. Насправді, в помилках немає нічого страшного – навпаки, вони допомагають нам отримати досвід. Мова – не предмет, за який хтось ставить оцінки, а спосіб комунікації. Він створений для того, щоб ми один одного розуміли, а не боялися. Перед кожним уроком, зустріччю з носієм мови або переглядом фільму англійською постарайтеся «вимкнути» свого внутрішнього критика. Закрийте очі, глибоко вдихніть і згадайте, що ви нікому нічого не винні, а мовe вчите тому, що вам це цікаво.

Почніть з простого: оточіть себе англійської промовою, щоб до неї звикнути. Ваша мета – домогтися, щоб її звучання було стресовою ситуацією, а звичним фоном. Наприклад, слухайте подкасти. Не концентруйтеся на тому, що говорять на записах та який відсоток з цього ви зрозуміли ідеально. Не намагайтеся відразу розібрати всі незнайомі слова і з’ясувати їх значення. Просто слухайте та отримуйте задоволення від того, як лунає іноземна мова.

Шукайте те, що цікаво слухати саме вам

Процес навчання може дратувати і стомлювати – такі періоди бувають у всіх. Головне в цей момент – не втратити мотивацію. Перейдіть на те, що приносить задоволення. Подивіться епізод нового серіалу в оригіналі, послухайте улюблену пісню, включіть аудіокнигу або ролик англомовного блогера на Youtube. Не страшно, якщо не зрозумієте прослуханий матеріал, зате англійська знову вас зацікавить – і з’явиться стимул вчити її далі.

Наступний крок: використовуйте улюблені аудіоматеріали як підручники. Слухаючи пісню або аудіокнигу, одночасно читайте її текстову версію. Переводите уривки, а потім слухайте їх ще раз вже без тексту під рукою. Такі вправи розширюють словниковий запас і тренують сприйняття іноземної мови на слух. А ще їх приємно виконувати – адже ви тренуєте англійську разом з улюбленими героями.

Вивчайте нові слова і вирази

Неможливо зрозуміти чужу мову, якщо ви не знаєте значення та вимову найпростіших слів, використовуваних в повсякденному спілкуванні. Встановіть собі норму й займайтеся регулярно: вчіть 10 нових слів за урок, три-п’ять разів на тиждень. Є безліч способів запам’ятати нову лексику. Наприклад, можна записувати слова і їх переклад на картки або завести окремий зошит, який стане вашим особистим словником. Постарайтеся запам’ятати не тільки значення слова, а й вимову, яку можна перевірити в Google або будь-якому онлайн-словнику. Кожне заняття починайте з повторення вивчених слів – так вони краще відкладуться в пам’яті.

Звертайте увагу на стійкі вирази, скорочення і сленг. Одна справа – літературний англійська, і зовсім інше – розмовна. Носії, наприклад, люблять скорочувати want to до wanna – такі речі потрібно просто вивчити. Сленг можна вивчати за піснями, роликам блогерів і з носіями під час ігор з Мережі. Якщо контекст не дозволяє зрозуміти, що означає той чи інший сленговий вираз, – загляньте в онлайн-словник Urban Dictionary.

Слухайте носіїв з різних країн і наслідуйте їм

Вивчення англійської мови

Британська і американська англійська звучать по-різному. Навіть у жителів однієї країни є свої акценти: в Техасі говорять не так, як в Нью-Йорку, а в Лондоні не так, як в Глазго. Не дивно, що зрозуміти носія непросто. Тільки практика вирішить проблему сприйняття акцентів: шукайте та слухайте аудіоматеріали з носіями з різних країн і регіонів, з різною дикцією і швидкістю мови. Повторюйте вголос слова і фрази, які викликали утруднення. Підспівуйте улюблених виконавців, копіюйте їх інтонації та вимову. Крім музичних вправ, корисно робити завдання, в яких потрібно розрізняти слова зі схожим звучанням.

Задіюйте різні види пам’яті

Для розуміння англійської мови недостатньо тренувати тільки прийняття на слух. Нові слова і вирази краще запам’ятовуються, коли ви їх не тільки чуєте, але і записуєте, читаєте і асоціюєте з конкретними образами. Тому корисно робити вправи, які задіють кілька видів пам’яті одночасно: аудіо, кінестатичну і візуальну. Проведіть експеримент: спробуйте запам’ятати на слух 8-10 нових слів і ще стільки ж, але вже записавши їх від руки і підібравши до кожного відповідну картинку.

Розмовляйте англійською

Розмовна практика – головна вправа для всіх, хто вчить іноземну мову. У процесі бесіди ми використовуємо всі накопичені знання і навички: потрібно не тільки зрозуміти співрозмовника, але й підтримати розмову – відповісти вчасно, підібрати вірні слова і побудувати фразу. Роблячи все це, ви переводите накопичений запас знань з пасивного в активний, а значить, нові слова запам’ятовуються швидше, старі – надійно осідають в пам’яті, а ви
вчіться прямо на ходу реагувати на живу мову.

Не бійтеся допомагати іноземцям, які заблукали в метро. Поки ви переживаєте з приводу своєї неідеального вимови, вони точно так само хвилюються через те, що не можуть зорієнтуватися на місцевості. Говоріть так, як можете, – співрозмовник обов’язково вас зрозуміє, в крайньому випадку перепитає двічі. Навіть один успішний досвід комунікації з іноземцем гарантовано підвищить вашу думку про свої здібності і дасть поштовх до вивчення англійської.

За сайтом meduza.io

Відправте коментар на "Як навчитися розуміти англійську на слух"

Відправте коментар

Ваша email адреса не буде опублікована.