Коли варто відмовитися від раціонального мислення?

Схильність до аналізу, критичне мислення і самоконтроль – за все це відповідає префронтальная кора нашого мозку. Її робота полягає в тому, щоб ми могли зробити крок назад, обміркувати ситуацію і прийняти вірне рішення.

Аналітичний склад розуму дуже важливий, але, як не дивно, не завжди корисний. Іноді краще відмовитися від раціонального підходу і задіяти інші ресурси. Чому наша схильність до аналізу може
погано послужити?

Не всі питання мають однозначну відповідь

Є речі, які важко пояснити за допомогою раціонального мислення. Такі питання можна обговорювати годинами, але на них неможливо відповісти з повною упевненістю. Розслабтеся й залиште їх тим, кому нікуди дівати вільний час. Чи будете ви щасливіші, якщо спробуєте пояснити любов, власні вподобання та смаки?

Аналізуйте тільки негативні емоції, такі як гнів або печаль: це саме той випадок, коли треба «розкласти все по поличках».

Аналіз часто заважає творчості

Аналітичний склад розуму не сприймає спонтанність і не дозволяє просто «плисти за течією». Дослідження показало, що в той час, коли джазові музиканти імпровізують, у них зменшується активність префронтальної кори. Вони не думають, як і чому візьмуть наступну ноту: музика як би «ллється» сама собою.

Це відноситься до будь-якого виду творчості, але іноді допомагає і в повсякденному житті. Люди, які схильні до аналізу, ретельно продумують слова і вчинки і не дозволяють собі діяти спонтанно, що часто виглядає неприродно.

Навішування ярликів

Дуже зручно ділити всіх на «хороших» і «поганих», але людину не можна відносити під якусь одну категорію. Кожен має свої слабкі і сильні сторони. Крім того, якщо ви не хочете уславитися лицеміром, то будете змушені відповідати високому стандарту, який встановлюєте для інших. Це дуже втомлює. Переставши щохвилини робити висновки з приводу чужих вчинків, ви станете менш упередженим і до себе.

Великі витрати енергії

Приділяючи багато часу роздумів про конкретні речі, ви витрачаєте сили й не упускаєте нову інформацію, яку могли б отримати. Більшість даних обробляється в мозку несвідомо. Лише невелика частина вимагає критичного мислення.

Наш аналітичний розум допомагає вирішувати складні проблеми, але не можна забувати, що він рідко дає можливість по-справжньому оцінити навколишній світ.

Анг. версія translate-news.com

Відправте коментар на "Коли варто відмовитися від раціонального мислення?"

Відправте коментар

Ваша email адреса не буде опублікована.